Panorama.sk in SlovakSK
Weather

Galandovci - legendy slovenskej moderny

Andrej Barčík, Karty II.

Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Františkánske nám. 11
Čas konania výstavy: 10.02.2010 - 14.04.2010

Legendy sa len tak nezjavia, ale vznikajú. Ako a prečo, aj o tom je výstava s názvom Galandovci - legendy slovenskej moderny.

Dielo skupiny vytvarnikov, ktori sa zdruzili do skupiny znamej ako Galandovci, patri nepochybne do zlateho fondu vytvarnej kultury Slovenska. Andrej Barcik, Anton Cutek, Vladimir Kompanek, Rudolf Krivos, Milan Laluha, Milan Pasteka, Andrej Rudavsky, Ivan Stubna a Pavol Toth vybojovali v sestdesiatych rokoch minuleho storocia uspesny zapas za novu, modernu cestu vytvarneho prejavu na Slovensku. V tazkych podmienkach totality odmietli oficialnu dogmu socialistickeho realizmu. K tomu potrebovali, okrem velkeho vytvarneho talentu, aj velku osobnu statocnost a nebojacnost.

Milan Paštéka, Dancer

Galandovci spolu uzko spolupracovali a vystavovali hlavne v rokoch 1957- 1968 (prva spolocna vystava v roku 1957 v Ziline a posledna v roku 1968 v Berline). Na vystave Galandovci v Galerii mesta Bratislavy je devätdesiat vyznamnych obrazov a styridsat sôch Galandovcov. Exponaty zapozicali slovenske galerie a sukromni zberatelia vytvarneho umenia. Vystava obsahuje priblizne polovicu diel, ktore este neboli nikdy vystavovane.

.Pripojte komentar

More information:

Online Bratislava Guide

Treasures in Three Palaces - the City Gallery of Bratislava

Published: 2010-02-09
Updated: 2010-02-09

Categories: - Galleries, Museums, Exhibitions