Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

Die Donau - von Passau bis zum Schwarzen Meere - Saison 1909 (Použitá kniha)

Die Donau - von Passau bis zum Schwarzen Meere - Saison 1909 (Použitá kniha) - obálka

Brožúrka s pôvabnou secesnou maľbou na obálke vyšla v roku 1909 ako cestovná príručka Prvej cisárskej a kráľovskej privátnej dunajskej parolodnej spoločnosti (Erste K.K. Priv. Donau - Dampfschiffahrts - Gesellschaft). Sprievodca, ako prezrádza datovanie na deviatej strane - Saison 1909 - vychádzal nanovo každý rok a dostávali ho podľa všetkého zdarma cestujúci na parníkoch spoločnosti.

Knižočka je zaujímavá ako dobový dokument. Nemecký text privedie čitateľa na začiatok minulého storočia, keď na parníkoch, ktoré dôstojne brázdili dunajské vody, šuchorili bohaté sukne dám a páni si na hornej palube museli pridržiavať cylindre, aby ich neodfúkol vietor.

Mapka na strane desať so zvýraznenou čiernou líniou Dunaja na mape Európy ukazuje, aký kus sveta sa dá vidieť počas plavby z rakúskeho Passau až do dunajskej delty pri Čiernom mori.

Okrem celkom praktických častí, ktoré obsahujú cestovné poriadky, informácie o lodiach spoločnosti a ich vybavení, ceny lístkov, jedálne lístky, bohatú inzerciu, sú v brožúre popisy miest, prístavov, krajín a samozrejme rieky. Stránky sprievodcu oživujú fotografie. O Bratislave - Pozsony (Pressburg) sa dozvedáme, že so svojimi 80-tisíc obyvateľmi patrí k najväčším mestám Uhorska. Sprievodca upozorňuje najprv na veľkolepú gotickú stavbu, Dóm sv. Martina, zastavuje sa aj pri radnici z 13. storočia s povestným archívom, Primaciálnom paláci a novom divadle, ktoré sú vraj len malým výberom z mnohých architektonicky skvelých budov mesta. Nad bratislavskou kapitolkou je fotografia známej panorámy mesta so smutným hradom, o ktorom sprievodca píše ako o kolosálnej budove so štyrmi vežami, ktorú celkom zničil požiar v roku 1811.

Všeobecné pokyny v úvode povoľujú každému cestujúcemu vziať na palubu zdarma batožinu o hmotnosti 25 kg a príjem batožiny sa končí pätnásť minút pred odplávaním z prístavu. Ako sa dočítame v ďalších informáciách, na lodiach spoločnosti sú pohodlné dámske a pánske spálne, cena jedného lôžka sa pohybuje od 200 halierov. Zmienka je aj o čiernych pasažieroch - toho, koho prichytia na lodi bez lístka alebo s neplatným lístkom, spoločnosť pokutuje dvojnásobným cestovným. Z jedálneho lístka na strane 200 vyberáme: Bujón s vajcom - 30 halierov, sardinky - dva kusy - 60 halierov, bravčová pečeň - 1 koruna, zemiakový šalát - 30 halierov, perkelt s ryžou - 70 halierov, torta alebo ovocný rez - 60 halierov, šálka čiernej kávy - 32 halierov.

Dnes už iba môžeme hádať, kam až cestoval pôvodný majiteľ dunajského sprievodcu, ale veľa sa dá vyčítať zo správy napísanej ceruzkou, ktorú nechal na mieste určenom na poznámky: Wien, Wien, nur Du allein, sollst die Stadt meiner Träume sein... (Viedeň, Viedeň, len ty jediná, môžeš byť mestom mojich snov...)

Ďalšie info:

Knihy o Dunaji a jeho povodí

OBJEDNAJTE TU:Order
Die Donau - von Passau bis zum Schwarzen Meere - Saison 1909 (Použitá kniha) - vypredané
Cena: 17.90 EUR
Mierka: 0
Kategória: História, memoáre
Vydavateľ: GGI Wien
Vydanie 0.
Rok vydania: 1909
ISBN: 0
Počet strán: 212
Mäkká väzba
Rozmery: 10.50 x 21.00 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> História, memoáre

Vydané: 2010-03-25
Aktualizované: 2010-03-25

Kategórie: - História