Panorama.sk in SlovakSK
Weather

Christmas Market of Traditional Crafts

Peter Fiala - Glass Art

(Sorry, this page is in Slovak. Please, use Google Translate.)

Bratislavske vianocne trhy su v roku 2010 obohatene o ponuku tradicnych umeleckych vyrobkov. Pät umeleckych remeselnikov sa usidlilo v nadvori Apponyiho palaca, do ktoreho sa vchadza z Hlavneho namestia.

Prezentaciu spojenu s predajom pripravilo po dvojrocnej prestavke Muzeum mesta Bratislavy v spolupraci s volnym zdruzenim remeselnikov Slovenska. V komornom prostredi nadvoria Apponyiho palaca od piatka 19. novembra 2010 remeselnici prezentuju svoju pracu, pricom kazdy z remeselnikov je pokracovatelom tradicie rucnej vyroby na Slovensku. Trh tradicnych remesiel potrva do stvrtka 23. decembra 2010.

Vyrobky zo skla bude prezentovat Peter Fiala, ktory sa tvorbe venuje od 80. rokov 20. storocia. Jeho umelecke dielka su originalom nakolko ide o narocnu rucnu vyrobu. Slovensko reprezentoval aj v zahranici.

Miroslav Haronik patri do velkej rodiny vyrobcov z kovu. Razenie minci a drobne predmety pre radost z tohto materialu ponukne aj na tohtorocnych trhoch.

Jan Toth sa uz dvadsat rokov venuje rucnej remeselnej vyrobe z koze. Posobi na roznych podujatiach po celom Slovensku. Zaujimava je jeho vyroba obuvi, tasiek, drobnych priveskov, ale aj bicov.

Michaela Kubackova ziskala zmysel pre tvorbu drevenych vyrobkov od svojho manzela. Inspiruje sa rozpravkami a svetom deti. Zhotovuje najmä drevene hracky: zvieratka, auticka, vlaciky, rozne druhy ramov na fotografie.

Päticu remeselnikov uzatvara Stanislav Otruba, ktory zostava verny tradicii vyroby zvoncov jeho rodneho kraja – Zazrivej. Charakteristicke plechove kravske a ovcie zvonce a kovacsku vyrobu bude prezentovat aj na trhoch.

(Podla tlacovej spravy Magistratu Hlavneho mesta)

More information:

Online Bratislava Guide

Published: 2010-11-20
Updated: 2010-11-20

Categories: - Regional Culture, Folklore