Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

Parádne stolovanie

Parádne stolovanie - obálka

Či sa pohostenie vydarí alebo nie, nezávisí len od výberu jedál. Ďalším, veľmi dôležitým momentom je úprava stola, ktorá musí hostí upútať a očariť. Táto knižočka vám poradí ako pripraviť stôl na rôzne príležitosti a každé ročné obdobie: ako má vyzerať slávnostná tabuľa, ako prestrieť na sviatky, na obed v záhrade, na romantickú večeru... Prispôsobte naše rady vlastnej fantázii a uvidíte, že štýlovú úpravu stola hravo zvládnete a možno v nej nájdete aj záľubu. K dispozícii máte nami vytipované doplnky, nápady na označenie miesta hostí pri stole, návody na zhotovenie ozdobných aranžmánov a zopár receptov na chutné jedlá, vhodné na každý, aj ten najparádnejší stôl.

Ilustrácia z knihy Parádne stolovanie

Rady z knihy:

Po pozvaní hostí sa rozhodnite, aký bude mať stolovanie ráz: celkom neformálne pohostenie si vyžaduje jednoduché menu a jednoduchú výzdobu stola, zatiaľ čo pozvanie súvisiace so slávnostnou príležitosťou zaväzuje k bohatšej a rafinovanejšej výzdobe.

Vopred stanovte, či budete naberať na taniere v kuchyni, alebo či jedlo prinesiete na stôl na miskách. Pri výbere menu zohľadnite ročné obdobie, ktoré môže ovplyvniť dostupnosť surovín, najmä zeleniny a ovocia. Podľa jednotlivých ročných období rozlišujeme aj rôzne spôsoby prípravy jedál. V zime uprednostňujeme jedlá s dlhšou tepelnou úpravou, dusené či pečené mäsá, teplé polievky. V lete radšej grilujeme, podávame zeleninové a ovocné šaláty, cestovinové šaláty, dezerty nahrádzame ovocím. Na sviatky, ako sú Vianoce, Veľká noc či oslavy narodenín, je vhodné pripravovať jedlá podľa osvedčených rodinných receptov.

Ilustrácia z knihy Parádne stolovanie

Veľmi dôležitý je výber nápojov a kombinácia vín či iných nápojov s jednotlivými jedlami. Ak nemáte istotu pri výbere, je lepšie poradit sa vo vínotéke: povedzte odborníkovi, aké jedlá budete podávať. Pokiaľ ide o vína, dnes je už veľký výber a sú aj cenovo prístupné.

Všeobecne platí, že k predjedlu sa podávajú ľahké vína a ďalej s jedlami sa kombinujú ťažšie. Biele treba servírovať pred červenými, suché pred sladkými.

Majte pripravené dostatočné množstvo chladeného vína tej istej značky, aby vystačilo po celý obed.

OBJEDNAJTE TU:Order
Parádne stolovanie
Autor: Kolektív
Cena: 10.82 EUR
Mierka: 0
Kategória: Hobby - ručné práce
Vydavateľ: IKAR
Vydanie 0.
Rok vydania: 2008
ISBN: 978-80-551-1624-2
Počet strán: 128
Tvrdá väzba
Rozmery: 215.00 x 227.00 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> Hobby - ručné práce

Vydané: 2009-02-20
Aktualizované: 2009-02-20

Kategórie: - Stravovanie