Či sa pohostenie vydarí alebo nie, nezávisí len od výberu jedál. Ďalším, veľmi dôležitým momentom je úprava stola, ktorá musí hostí upútať a očariť. Táto knižočka vám poradí ako pripraviť stôl na rôzne príležitosti a každé ročné obdobie: ako má vyzerať slávnostná tabuľa, ako prestrieť na sviatky, na obed v záhrade, na romantickú večeru... Prispôsobte naše rady vlastnej fantázii a uvidíte, že štýlovú úpravu stola hravo zvládnete a možno v nej nájdete aj záľubu. K dispozícii máte nami vytipované doplnky, nápady na označenie miesta hostí pri stole, návody na zhotovenie ozdobných aranžmánov a zopár receptov na chutné jedlá, vhodné na každý, aj ten najparádnejší stôl.
Rady z knihy:
Po pozvaní hostí sa rozhodnite, aký bude mať stolovanie ráz: celkom neformálne pohostenie si vyžaduje jednoduché menu a jednoduchú výzdobu stola, zatiaľ čo pozvanie súvisiace so slávnostnou príležitosťou zaväzuje k bohatšej a rafinovanejšej výzdobe.
Vopred stanovte, či budete naberať na taniere v kuchyni, alebo či jedlo prinesiete na stôl na miskách. Pri výbere menu zohľadnite ročné obdobie, ktoré môže ovplyvniť dostupnosť surovín, najmä zeleniny a ovocia. Podľa jednotlivých ročných období rozlišujeme aj rôzne spôsoby prípravy jedál. V zime uprednostňujeme jedlá s dlhšou tepelnou úpravou, dusené či pečené mäsá, teplé polievky. V lete radšej grilujeme, podávame zeleninové a ovocné šaláty, cestovinové šaláty, dezerty nahrádzame ovocím. Na sviatky, ako sú Vianoce, Veľká noc či oslavy narodenín, je vhodné pripravovať jedlá podľa osvedčených rodinných receptov.
Veľmi dôležitý je výber nápojov a kombinácia vín či iných nápojov s jednotlivými jedlami. Ak nemáte istotu pri výbere, je lepšie poradit sa vo vínotéke: povedzte odborníkovi, aké jedlá budete podávať. Pokiaľ ide o vína, dnes je už veľký výber a sú aj cenovo prístupné.
Všeobecne platí, že k predjedlu sa podávajú ľahké vína a ďalej s jedlami sa kombinujú ťažšie. Biele treba servírovať pred červenými, suché pred sladkými.
Majte pripravené dostatočné množstvo chladeného vína tej istej značky, aby vystačilo po celý obed.
| ||
Parádne stolovanie Autor: Kolektív Cena: 10.82 EUR Mierka: 0 Kategória: Hobby - ručné práce Vydavateľ: IKAR Vydanie 0. Rok vydania: 2008 ISBN: 978-80-551-1624-2 Počet strán: 128 Tvrdá väzba Rozmery: 215.00 x 227.00 cm | ||
Nákupné podmienky | ||
Pozrite ďalšie v kategórii >> Hobby - ručné práce |
Vydané: 2009-02-20
Aktualizované: 2009-02-20
Kategórie: - Stravovanie