Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

Kresby génia Michelangela vo viedenskej Albertine

Michelangelo Buonarroti: Mužský akt v sede, okolo 1511, z výstavy vo viedenskej Albertine

Viedeň/Bratislava (COMPRESS) - Viedenská Albertina ponúka od 8. októbra špičkovú výstavu venovanú toskánskemu velikánovi Michelangovi Buonarrotimu (1475-1564). Prehliadka s titulom Michelangelo. Kresby génia prináša 120 kresieb, ktoré pôvodne slúžili ako štúdie k plastikám a nástenným maľbám.

V Rakúsku sprístupnili takú rozsiahlu prezentáciu s dielami Michelangela po prvý raz. Výstava je jedinečná aj v celosvetovom meradle, je prvou veľkou prezentáciou Michelangela za posledných dvadsať rokov. Tomu zodpovedá aj výška poistnej sumy vystavovaných diel génia renesancie, ktorá sa pohybuje v miliardách eur. Vzácne kresby Michelangela zapožičali vôbec po prvý múzeá ako Louvre a Metropolitné múzeum v New Yorku a niekoľké pochádzajú zo súkromnej zbierky Royal Collection anglickej kráľovnej a galérie Uffizi a Casa Buonarotti vo Florencii.

Michelangelo Buonarroti: Madonna s dieťaťom, 1520-25, z výstavy vo viedenskej Albertine

V centre pozornosti výstavy sú predovšetkým Michelangelove štúdie a kresby ľudského tela - siahajúce od prvotných skíc cez dvanásť návrhov k nástennej maľbe Bitka pri Cascine až po štúdie k svetoznámym freskám v Sixtínskej kaplnke. Zaujímavá je aj prezentácia stropných fresiek zo Sixtínskej kaplnky v Albertine. Podľa kurátora výstavy Achima Gnanna bol Michelangelo osobnosťou plnou utrpenia a protikladov, a svojím dielom fascinuje publikum aj po päťsto rokoch.

Výstava Michelangelo. Kresby génia vo viedenskej Albertine (nám. Albertinaplatz 1) potrvá až do 9. januára 2011. Albertina je prístupná denne od 10.00 do 19.00 hod.

Ďalšie info:

Bratislavský online sprievodca

Vydané: 2010-10-12
Aktualizované: 2010-10-12

Kategórie: - Galérie, múzeá, výstavy