Bylinkový receptár od najstarších čias po súčasnosť.
Autora tejto knihy k životu s liečivými rastlinami priviedla jeho mama. "Taký život je plnší a zdravší. preto ho prostredníctvom tejto knihy ponúkam všetkým. Je na každom z nás, koľko z nej prijmeme," hovorí autor.
V knihe sa dobre orientuje, ľahko v nej nájdete, čo potrebujete. Kapitoly sú usporiadané podľa receptov na liečenie konkrétnych chorôb, neduhov, či na udržiavanie dobrej kondície. Každá kapitola obsahuje okrem receptov farebné fotografie liečivých rastlín s ich charakteristikou. V závere knihy sú registre slovenských a latinských názvov rastlín a zoznam receptov.
Obsah
Na dobré trávenie 12
Recepty na cukrovku 42
Obličky a močové cesty 48
Pohybové ústroje - svaly, kĺby, končatiny 58
Trápenie s reumou 70
Na kožné choroby a rany 80
Pre zdravé dýchanie 100
Všetko pre srdce, krv a krvný obeh 114
Liečime si nervy 138
Boj proti nádorom 148
Problémy s nadváhou 154
Keď bolí hlava 160
Bylinky našich očí 166
Niečo na ústa a zuby 172
Bolesti uší, nosa a krku 176
Duševné stavy 188
Ženské starosti 194
Zázrak lásky 202
Pribúdajúce roky 210
Všelieky 216
Register slovenských názvov rastlín 234
Register latinských názvov rastlin 236
Zoznam receptov 238
Obsah 248
Ukážka z knihy
Repa obyčajná cviklová - Beta vulgaris conditiva
Nebyť tradičných veľkonočných jedál, možno by cvikla ako potravina upadla do zabudnutia. Pritom mimoriadne a všestranné liečivé pôsobenie ju povyšujú na jeden z najlepších rastlinných liekov vôbec. Platí to však iba vtedy, keď ju skonzumujeme v surovom stave, lebo obvyklým lúpaním a dlhým varením sa väčšina jej liečivej hodnoty zničí. Skúsme si raz kvalitnú cviklu len oškrabať, čím jemnejšie postrúhať, pridať trochu vody, ochutiť rascou, citrónom, medom, soľou a bylinkovými koreninami a jesť ako šalátovú prílohu k bežným jedlám. Takto upravená cvikla je liekom aj zdravotnou prevenciou, pritom je chutná, lacná a prístupná počas celej zimy.
Obsahové látky cvikly, zvlášť kremík, draslík a kyselina listová, majú výrazné protinádorové pôsobenie, preto surová cvikla je spolu s mrkvou a zelerom hlavnou zložkou protirakovinových šťavových kúr. Častá konzumácia cvikly zlepšuje trávenie, spevňuje tkanivá, cievy a kosti. Cviklová šťava je najlepším a overeným liekom na paradentózu, ktorú lieči vnútorne a lepšie ako najdrahšie ponúkané výrobky.
Pri bežnej konzumácii ako potravy cviklu predávkovat nemožno. Čerstvá šťava, ktorú už môžeme dostať v špecializovaných predajniach, je silná, preto neprekračujeme dennú dávku - najviac 1/4 l, rozdelenú na 2 - 3-krát a zriedenú vodou.
Cvikla má vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá sa podieľa na tvorbe červených krviniek. Bez nej vraj nie je možné dosiahnuť dobrú náladu a pocit šťastia. Medzi ľuďmi sa traduje, že zásluhou bohatstva obsahových látok slabí získavajú z cvikly silu a bojazliví odvahu.
| ||
500 najlepších receptov ľudovej medicíny - vypredané Autor: Dionýz Dugas Cena: 12.44 EUR Mierka: 0 Kategória: Hobby - príroda, životný štýl Vydavateľ: Knižné centrum Vydanie 1. Rok vydania: 2007 ISBN: 9788080642839 Počet strán: 247 Tvrdá väzba Rozmery: 17.50 x 24.50 cm | ||
Nákupné podmienky | ||
Pozrite ďalšie v kategórii >> Hobby - príroda, životný štýl |
Vydané: 2008-11-20
Aktualizované: 2008-11-20
Kategórie: - Koníčky a zberateľstvo