Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

K sviatku patrí sviatočný stôl - tradičná slovenská kuchyňa v knihách

Slovenský rok - ilustrácia z knihy

Ani jeden sviatok, a najmä tie tradičné, si nevieme predstaviť bez prípravy obľúbených jedál a pochúťok. Každá rodina má nejakú tú svoju špecialitu, ale počas najväčších sviatkov roka, akými sú Vianoce a Nový rok, či Veľká noc, sa v jedálničku Slovákov spravidla objavujú rovnaké typické jedlá. Tradície slovenskej kuchyne, stolovanie, recepty na prípravu tradičných slovenských jedál, sa stali témou niekoľkých publikácií.

Kuchyňa našich predkov - obálka

Kuchyňa našich predkov

Knihou, ktorá pošteklí zmysly a ulahodí aj oku, je iste aj druhá kniha slovenskej etnografky - Kuchyňa našich predkov. Vyberáme z nej recept na slávnostnú kapustovú polievku, bez ktorej si na Slovensku nemožno predstaviť slávnostnú štedrovečernú, či novoročnú tabuľu. Takto ju podľa Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej pripravujú v Bzinciach pod Javorinou.

Kúsok bravčového mäsa, kúsok údeného a kúsok pikantnejm paprikovej klobásy dáme variť do studenej vody. V druhom hrnci varíme kyslú kapustu a s drobne nakrájanou sladkou kapustou (1:1), pridáme rascu, majoránku, tymián, 2 až 3 borievky, bobkový list, sušené slivky, sušené ovocie, trochu sušených hríbov, na drobné kocky pokrájané zemiaky. (Na 1 l vody 1 zemiak). Uvarené mäso a klobásu opláchneme studenou vodou, vývar vlejeme na kapustu, pridáme drobné jačmenné krúpky (na 1 l vody 1 kávovú lyžičku) a dovaríme do mäkka. Polievku zahustíme zápražkou z tuku, múky, jemne pokrájanej cibuľky, červenej papriky (sladkej i štipľavej) a cesnaku.

Podávame s pokrájaným mäsom a klobásou a do stredu taniera vlejeme lyžicu kyslej smotany. Pri varení môžeme pridať trocha paradajkového pretlaku alebo šťavy a dochutiť cukrom.

Ďalšie info:

Kuchyňa našich predkov

Z kuchyne starého Pešporka - obálka

Z kuchyne starého Prešporka

Ak chcete zažiť prehliadku kulinárskym rokom niekdajšej Bratislavy, zalistujte si v knihe Z kuchyne starého Prešporka. Autor sa najviac venuje 19. storočiu, ale čitateľ sa dozvie aj to, aké bolo menu na korunovačných slávnostiach uhorských kráľov a ktoré národy prispeli svojimi špecialitami do typickej bratislavskej kuchyne. Kniha vyšla v už treťom vydaní.

Ďalšie info:

Z kuchyne starého Prešporka

Z kuchyne bohémskej Bratislavy - ilustrácia

Z kuchyne bohémskej Bratislavy

Voľným pokračovaním úspešného titulu Z kuchyne starého Prešporka, je kniha Z kuchyne bohémskej Bratislavy . Jej autor, Peter Ševčovič nazrel nielen pod pokrievky bratislavskej meštianskej kuchyne 20. tych rokov 20. storočia, ale nakukol aj do výletných hostincov a postaral sa aj o to , aby sa čitateľ zoznámil s dobrotami známych hotelov, špecialitami slovenských umelcov, kňažiek lásky i prostých trhovníkov.

Ďalšie info:

Z kuchyne bohémskej Bratislavy

S vareškou dvoma tisícročiami / Kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov - obálka

S vareškou dvoma tisícročiami / Kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov

Ďalšia publikácia, ktorá textom a obrazom mapuje gastronomickú históriu Bratislavy, sa volá S vareškou dvoma tisícročiami / Kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov. Kniha dokazuje, že gastronomické tradície nie sú len o dobrom jedle a výbornom víne, ale predovšetkým o spôsobe a štýle života etnicky zmiešaného a multikultúrneho mesta.

Ďalšie info:

S vareškou dvoma tisícročiami / Kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov

Horehronie víta, varí, ponúka - obálka

Horehronie víta, varí, ponúka

Regionálny gastrobedeker je aj kniha Horehronie víta, varí, ponúka. Prináša plno vynikajúcich receptov z tradičnej slovenskej kuchyne i už odskúšaných moderných jedál a múčnikov. Autorka publikácie Anna Fischerová, rodáčka z Valaskej, pridala do knižky aj recepty nápojov, polievok, mäsových a zemiakových jedál i koláčov.

Ďalšie info:

Horehronie víta, varí, ponúka (Ľudové tradície, prírodné pozoruhodnosti, kultúrne pamiatky, najlepšie recepty)

Všetko okolo stola I. -  obálka

Všetko okolo stola

Stôl náš každodenný berieme ako úplnú samozrejmosť našich domovov. Okolo stola sa od nepamäti sústreďoval život rodín. Pri stoloch sa písali osudy ľudí, rodov, spolkov, i dejiny štátov, kráľovstiev...

Popredná odborníčka, etnografka Zora Mintalová-Zubercová sa viac ako tri desaťročia venuje histórii stravovania, stolovania a textilu. Poznatky zúročila aj v dvoch knihách nazvaných Všetko okolo stola.

Ďalšie info:

Všetko okolo stola I., II.

The Slovak Cookery - obálka

Slovenská kuchyňa

Kniha s názvom Slovenská kuchyňa obsahuje rozmanité špeciality súčasnej slovenskej kuchyne, medzi ktorými sú aj niektoré už takmer zabudnuté pochúťky. Všetky recepty majú však jedno spoločné - svojím surovinovým zázemím, a v niektorých prípadoch aj technologickými osobitosťami, vytvárajú obraz o jedlách, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé regióny Slovenska. Vyšla aj v anglickej verzii.

Ďalšie info:

Slovenská kuchyňa

Slovenská kuchárka - Slovak Cuisine - obálka

Slovenská kuchárka - Slovak Cuisine

Kuchárska knižka Slovenská kuchárka - Slovak Cuisine prináša tradičné slovenské recepty v slovenskom aj anglickom jazyku.

Ocenia ju možno v zmiešaných manželstvách, kde jeden z manželov je pôvodom Slovák.

Ďalšie info:

Slovenská kuchárka - Slovak Cuisine

OBJEDNAJTE TU:Order
Slovenský rok - Receptár na dni sviatočné, všedné i pôstne
Autor: Rastislava Stoličná-Mikolajová
Cena: 9.90 EUR
Mierka: 0
Kategória: Ľudová kultúra, folklór
Vydavateľ: Matica Slovenská
Vydanie 1.
Rok vydania: 2012
ISBN: 978-80-8115-109-5
Počet strán: 136
Tvrdá väzba
Rozmery: 16.50 x 24.50 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> Ľudová kultúra, folklór

Vydané: 2005-11-09
Aktualizované: 2005-11-09

Kategórie: - Stravovanie